Sjoerd van Keulen Geef Terug!

Vanavond was Jelle Brandt Corstius bij Pauw & Witteman te gast nav zijn oproep aan Sjoerd van Keulen, de voormalige CEO van SNS Reaal, die verantwoordelijk is voor de aankoop van Property Finance, om zijn bonus terug te geven. Genoeg aanleiding om wederom hier aandacht te besteden aan zijn actie

Hieronder de originele blogpost en oproep van Jelle Brandt Corstius aan Sjoerd van Keulen.
———

GEEF TERUG

Meer dan een jaar geleden was ik een van de deelnemers van de Occupy-beweging. Daar heb ik veel van geleerd. Het probleem met het financiële systeem is dat iedereen weet dat het verrot is, maar dat de problemen misschien wel te ingewikkeld zijn om te begrijpen voor ons (en de politici die ons zouden moeten vertegenwoordigen). En dat wij al helemaal niet een oplossing kunnen bedenken voor de problemen waar wij nu mee kampen. De volkomen verrotte financiële wereld is te abstract, te ongrijpbaar.

Dus laten we beginnen met concretere doelen. Die zijn beter te begrijpen, en beter te bereiken. Om te beginnen met het teruggeven van de bonus van Sjoerd van Keulen, de voormalige CEO van SNS Reaal. Van Keulen is verantwoordelijk voor de desastreuze aankoop van Property Finance, waardoor de bank nu failliet is. Voor zijn werkelijk uitmuntende werk ontving hij, bovenop zijn salaris van 2 miljoen, een bonus van 1 miljoen 70 duizend en 386 euro. Je leest het allemaal in dit uitstekende stuk.

En nu is het tijd om die bonus te terug te geven. Een tijdlang luidde de slogan van SNS ‘Geef!’. Mijn slogan: ‘Geef terug!’. Je zult misschien denken: ‘die Sjoerd van Keulen zit nu berooid thuis op zijn niet omgevallen bank, laat hem genieten van zijn miljoen.’ Maar dan heb je nog niet kennis gemaakt met de wondere wereld van de Zuidas! Van Keulen staat tegenwoordig aan het hoofd vanHolland Financial Centre, een lobbykantoor van de financiele sector. Doel: ‘the purpose of the Holland Financial Centre is to strengthen the financial sector in The Netherlands.’ Echt, ik verzin het niet.

Wat ik zojuist heb gedaan, en waarvan ik hoop dat jullie het ook gaan doen: bel of schrijf deze Sjoerd van Keulen. Hij is intussen opgestapt bij Holland Financial Centre, APG, en Mediq. Maar gelukkig heeft hij nog een paar andere baantjes langs welke weg je hem kan benaderen. Zo zit hij nog een paar maanden in de Raad van Commissarissen van ING, en is vice-voorzitter van de Raad van Toezicht bij WNF. Ook staat hij op Linkedin. Andere manieren: de Facebook-pagina van SNS, ING en WNF.

Eis dat hij zijn bonus teruggeeft, bijvoorbeeld om de dikbetaalde ambtenaar mee te betalen die nu aan het hoofd van SNS staat. Spreek hem aan op zijn geweten. Maak hem duidelijk dat hij net zo lang zal worden lastiggevallen tot hij dat doet. Zeg hem dat hij die bonus nergens aan heeft verdiend, en dat hij zich zou moeten schamen. Vraag hem of hij het redelijk vindt dat wij alle zestien miljoen elk 280 euro moeten betalen, en hij zijn miljoen kan houden. Je hoeft het niet beleefd te houden, per slot van rekening is deze boerenbraadlul allesbehalve beleefd, maar maak geen enge dreigementen, dat werkt alleen maar averechts. Spreek hem aan op zijn geweten, of wat daarvan over is.

Als je denkt dat deze actie niet realistisch is: in Engeland is het al gebeurd. Natuurlijk is een miljoen op onze rekening van 3,7 miljard euro maar een druppel op de gloeiende plaat. Maar het is een begin. Laat weten dat je het niet langer pikt.

Kom in opstand.

Jelle

——–

Zie ook de speciale Facebook paginaGeef terug, Sjoerd van Keulen

Advertenties